Licht en liefde zit er in elk mens, het is pas donker als jij het licht uitdoet !


Spirituele ontwikkeling


Terug naar overzicht

20-03-2017

Hogere zelf en je ego – Wat is het verschil?

Eigenlijk is de ziel (hogere zelf) al aanwezig zodra er een baby groeit in de buik van de moeder. Na de geboorte verbindt de ziel (hogere zelf) zich volledig met het stoffelijk lichaam om zo zijn lessen op de aarde te gaan leren.

Nadat de ziel een is geworden met het lichaam wordt er ook een ego gevormd. Het ego wordt ook wel lagere zelf of onware zelf genoemd.

De ziel wordt hogere of ware zelf genoemd, omdat dit het deel van jezelf is dat is ontstaan is uit de goddelijke bron.

Wat is je ego?

Het ego betekent “ik” in het Latijn. Het staat voor alles waarmee je je identificeert en waarvan jij denkt dat het echt waar is of echt bestaat. Het ego wordt ook wel je onware zelf of lagere zelf genoemd.

Je ego is de tegenhanger van je hogere zelf. Je moet het eigenlijk zo zien: planeten hebben een dualiteit, dus heeft de hogere zelf op aarde ook het ego nodig.

Het ego heeft positieve en negatieve eigenschappen. Je kunt positief denken over jezelf, maar ook negatief. Dat laatste is dikwijls iets wat jou is aangepraat door andermans oordeel. Dit heeft dan zo’n sterke invloed op je gehad, dat je het zelf ook bent gaan geloven.

Wat is nu het verschil tussen je hogere zelf en je ego?

Eigenschappen van je hogere zelf (je ziel):

Het oordeelt niet.
Het kent geen angst.
Het is vol liefde.
Het heeft vertrouwen.
Het heeft de kracht om alles aan te kunnen.
Geeft signalen via je gevoel.

Eigenschappen van het ego:

Het oordeelt over personen en omstandigheden met emoties zoals: boosheid, wraak, jaloezie, verdriet, enzovoorts.

In het ego zit je angst, je schuldgevoel en je schaamte.
Slaat alle ervaringen op die jezelf en anderen over je hebben sinds kinds af aan op en gelooft dat jij dit nog steeds bent.
Gelooft sterk in de eigen ik.
Geeft signalen via het denken.

Het ego – Wat is het en wat betekent?

Wat betekent het ego eigenlijk? Het woord ego komt uit het latijn en betekent letterlijk “ik”. Het ego staat voor alles waar jij je mee identificeert en waarvan jij gelooft dat het ‘echt’ bestaat. Een andere naam voor het ego is ook wel onware zelf. Het is de tegenhanger van onze ziel oftewel ons hogere zelf.

Hoe is het ego ontstaan?

Op jonge leeftijd heb je dingen aangeleerd, waardoor je nu dingen over jezelf denkt. Deze dingen komen niet alleen van jezelf, maar ook van anderen en uit je omgeving.

Even wat simpele voorbeelden. Misschien ben je vroeger heel erg gepest en denk je hierdoor nu dat je niet aardig of niet goed genoeg bent, maar wie zegt dat je niet aardig bent? Je moeder vond je een sloddervos, maar wie zegt dat je in alles een echte sloddervos bent? En zo zijn er nog wel meerdere voorbeelden te noemen. Dit zijn dingen die je zijn aangepraat en waarvan je misschien bent gaan denken dat ze waar zijn.

Het zijn overtuigingen of gedachten waar je misschien emotioneel aan gehecht bent geraakt, positief of negatief.

Maar welk mens op aarde kan per definitie zeggen dat iets de waarheid is?

Niemand kan generaliseren, want alles kan vanuit verschillende standpunten bekeken worden. Dat is juist wat het ego doet. Oordelen en veroordelen.
Het ego zorgt ook voor angst en onzekerheid en dat je altijd overal de controle over wil hebben. Iets wat niet altijd lukt. Soms moet je een situatie echt accepteren zoals deze is, omdat je er toch niets aan kunt veranderen.
Vanuit ons ego beoordelen we mensen en situaties. Doordat we hierover oordelen, kunnen we erg van streek raken. Nu ga je misschien denken dat je ego een “slecht” iets is, maar het ego is niet per definitie slecht. Het ego hebben we nodig om op aarde onze onvolmaakte levenservaringen op te doen, waardoor we kunnen groeien.

Het is aan ons de kunst om inzicht te krijgen in ons ego en dit te kunnen overtreffen. Je bent niet wat je je denkt. Je bent gewoon goed zoals je bent.Terug naar overzicht